In het hutje, hutje, hutje op de hei

Het is een druilerige maandag in februari. Vandaag is het de dag. Het management heeft besloten dat er een teambuildingactiviteit nodig is om iedereen weer met de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Uiteraard op maandag, want dan is iedereen nog lekker fris, zo direct na het weekend.

Al gapend komen de medewerkers binnen bij speelboerderij “De vriendelijke koe” in het Drentse Balinge. Ze hebben er geen zin in, dat straalt af van hun gezichten.

Als iedereen zijn plek heeft gevonden op de plastic klapstoeltjes neemt de overenthousiaste manager het woord. Na een korte uitleg waarom men in alle vroegte is opgestaan om naar “the middle of nowhere” te komen begint hij met het roepen van de speerpunten waar ze vandaag met het team aan gaan werken.
Samenwerken! Klantgerichtheid! Communicatie! Teamgevoel!
Misschien schieten er nu nog wat extra termen door je hoofd, niet geheel onwaarschijnlijk.
De rest van de dag luister je naar emotionele collega’s die het ergens écht niet mee eens zijn. Worden nieuwe afspraken geformuleerd zonder dat je er zelf over nagedacht hebt, laat staan dat je het er mee eens bent. Wellicht komt er nog een externe spreker die vertelt hoe het bij bedrijf X gaat.

Aan het einde van de dag zijn alle doelen van het management uiteraard gerealiseerd. Iedereen heeft namelijk geknikt toen er bij het afsluiten gevraagd werd of alles duidelijk was, en of iedereen het er mee eens was dat er nu zo gewerkt gaat worden.

Rond een uur of 18:00 wordt er afgesloten met bitterballen en een voorzichtig biertje of wijntje.
Collega’s kijken elkaar aan en denken bij zichzelf: “Ik kan niet als eerste weggaan”. Wanneer de eerste dan echt gaat volgt de rest in een rap tempo. “Snel naar huis, dan kan ik de kinderen nog een kus geven voor ze naar bed gaan.”

Eenmaal thuis op de bank vraagt de eventuele partner hoe het was. “Goed hoor”, brom je, en je zet de televisie op je favoriete kanaal.
“Morgen is alles weer hetzelfde” denk je, terwijl je probeert na te denken waar het vanmorgen ook al weer over ging.
Wellicht is het beeld wat ik hierboven schets wat te dramatisch. Wellicht zijn er een heleboel mensen die genieten van een dagje in een hutje op de hei. Als het voor die mensen werkt zou ik zeggen: “Blijf het lekker doen!”

Feit is dat wanneer ik in gezelschap (bekenden of onbekenden) “hutje op de hei” laat vallen, ik steevast terugkrijg: “Pfff.. ja, dat hebben wij ook weer binnenkort.”, “Hou op wat een gezeik.”, “Oh ja, dat geneuzel weer.”
Het gewenste doel bereiken kan ook anders, laat de medewerkers zelf met oplossingen komen, laat ze “out of the box” denken en prikkel ze. Met behulp van Serious Gaming bereiken de medewerkers zelf de gewenste doelen. Een ervaring waar ze het maanden later nog over hebben.
Meer informatie? Mijn collega’s of ik komen graag eens langs om Serious Gaming nader toe te lichten.

Chrisjon Kruizinga
Consultant