De Ultrabook dankzij Intel naar een nieuw level

Zelf ben ik een groot voorstander van overal mobiel kunnen werken. Dan is een Ultrabook de ultieme uitvinding. Hij neemt weinig ruimte in, is licht en de accu gaat meestal lekker lang mee. Ik ben daarom ook erg blij met mijn Surface. Dat is dan weer net geen Ultrabook, maar hij zit wel in hetzelfde straatje.

Er was wel altijd een struikelpuntje voor deze machines. De processorkracht liet nog wel eens te wensen over. De chips zijn zuinig, maar draaien op maximaal twee cores met vier threads. Op zich niks mis mee, maar als IT’ er is het een doorn in het oog dat dit het maximum is voor een verder uiterst handig apparaat.

Gelukkig heeft Intel dat nu ook ingezien. Een aantal weken geleden kondigde het bedrijf nieuwe en zuinige processoren aan met vier cores en acht threads. Het gaat hierbij om twee nieuwe i5 en i7 processoren.

Een goede stap. Op deze wijze wordt de Ultrabook een volwaardiger product die een groter publiek kan gaan bedienen. De meeste mensen met een Ultrabook gebruiken hem voor kantoorwerkzaamheden. Maar met deze aankondiging kan daar wel eens verandering in gaan komen. Met meer rekenkracht onder de klep zouden ook zwaardere applicaties makkelijker kunnen draaien.

De eerste fabrikanten hebben zich al gemeld om met de nieuwe processoren aan de slag te gaan. Medion brengt reguliere (game)laptops op de markt met de nieuwste chips en Asus gaat zowel een laptop als twee nieuwe Ultrabooks in de verkoop doen.

Hoe goed de nieuwe processoren in werkelijkheid gaan presteren is nog even koffiedik kijken. Maar Intel heeft een mooie stap gezet om onze mobiliteit nog sneller en nog prettiger te maken met dank aan deze nieuwe krachtpatsers.