De mogelijkheden van BYOD en SAAS

BYOD en SAAS zijn 2 termen die wij steeds vaker horen maar die IT-ers nog steeds angst in boezemen. Is die angst gegrond? Het is niks anders dan de angst voor het onbekende, nieuwe beheermethodieken, een andere inrichting van de IT-afdeling en de balans vinden tussen veilig en dynamisch werken.

<em>Bring Your Own Device </em>is niets anders dan gebruikers die hun eigen apparaat meenemen en dat gebruiken voor het werk. Je hoort vaak van collega’s, vrienden en familie dat ze helemaal niks kunnen met hun werklaptop. Het is een dichtgetimmerd statisch apparaat dat ze niet in staat stelt te werken zoals zij dat zelf het efficiëntst achten. Een vaak gehoorde klacht is dat wat men zelf thuis heeft staan sneller en dynamischer is.

Waarom zou je een gebruiker niet in staat stellen te kunnen werken op zijn eigen apparaten? Van IT-medewerkers hoor je dan vaak het gebruikelijke stramien van: “Niet beheersbaar, niet veilig, aanwezigheid van illegale software, geen controle over de hardwarekeuze”.

En dat is waar <em>Software As A Service </em>om de hoek komt kijken. Met producten als Office 365 stel je medewerkers in staat zakelijke diensten en software als office op hun laptop te installeren. Met Citrix kun je applicaties aanbieden als apps of een complete desktop en daar waar zakelijk en privé echt gescheiden moet blijven. Met OneDrive for bussines is het mogelijk om een DFS vervangende structuur aan te bieden. De laatste versie van Microsoft Dynamics AX is een cloud pakket en stelt gebruikers in staat om hun ERP-systeem vanaf ieder apparaat te benaderen. Of het nou een laptop, tablet of een smartphone is.

De voordelen van BYOD en SAAS zijn op de lange termijn een reductie in werkplekkosten, hardwareondersteuning en met SAAS vanuit de cloud heb je minder fysieke servers het geen weer scheelt in server licenties, fysieke infrastructuur en het onderhoud van dit alles. Een ander voordeel van SAAS is dat het schaalbaar is. Mocht je als onderneming een plotselinge toename hebben in het aantal werknemers dan kunnen resources vanuit de cloud heel gemakkelijk worden opgeschaald. SAAS en BYOD geven een onderneming de mogelijkheid heel flexibel en resultaatgericht met IT-diensten om te gaan.

<em>Bart, IT professional HappyCustomers</em>